F*cking Awesome Questions

Staat je vraag hier niet bij, of weet je een nog vettere vraag? Neem dan contact met ons op.


Er staat een boom scheef bij mij in de buurt, wat moet ik doen?

Als de boom in de openbare ruimte staat en levend is, maak er dan een foto van en laat ons via ons contactformulier weten waar hij staat. Wees precies, dat maakt de kans dat we raak schieten groter!

Waar en wanneer kan ik de Boompijlen zien?

Op deze Boompijlkaart zie je een actueel overzicht van de Boompijlen en navigeer je er makkelijk heen. Let op: sommige Boompijlen zijn maar tijdelijk te zien. Op de locaties die groen gemarkeerd zijn, is nu een pijl te zien. Is het bolletje rood? Helaas, dan is deze Boompijl alweer gevlogen. Wil je niks missen? Volg dan onze insta en #boompijl.

Wordt de groei van de bomen niet belemmerd door de pijlpunten?

Ha! Je houdt van bomen, net als wij. In het verleden hebben wij al vaker projecten gedaan met bomen zodat wij kennis hebben opgebouwd over hoe bomen groeien en onder welke omstandigheden. Hiervoor consulturen wij ook boomspecialisten. Onze bevestigingstechniek is zo ontworpen dat de vorm meebeweegt met de (groei van de) stam. Als we bevestigingspunten in de boom maken, doen we dat zo dat dit het transport van sappen in de boom niet verstoort. Wordt de pijlpunt te klein of raakt de boom in de knel, dan verwijderen we deze.

Wat onderzoeken jullie op het Boompijl Testveld?

Samen met biologische boomkweker Arnold Schout doen we de komende jaren onderzoek naar het kweken van sterke en gezonde schuine bomen. En we zijn ook benieuwd naar de vraag: wat kunnen we leren van bomen? Want scheefgroei staat voor zoveel meer: overlevingsmechanismen, aanpassingsvermogen, afwijken van de norm, herkomst en (bio)diversiteit. In gesprekken met boswachters, filosofen, landschapsarchitecten en kunstenaars reflecteren we op wat het betekent om scheef te staan in het Nederlandse landschap. Wat zegt je afkomst over je toekomstige ontwikkeling en interactie met je omgeving? Wie of wat bepaalt in welke richting je groeit? Je wortels, de zon, de zwaartekracht of een buurboom? Wanneer ben je als boom ‘inheems’? Hoe lang moet je daarvoor hier wortelen? Kun je als invasieve exoot ooit inheems worden?

Hoe is Boompijl ontstaan?

In 2016 raast een flinke storm over Brabant: dikke boomstammen worden als luciferhoutjes geknakt. Kunstenaar Tijs Rooijakkers fietst erlangs en ziet in zijn fantasie bomen als afgevuurde mortieren, als ware het een oorlog onder de bomen met stammen die zichzelf afvuren als pijl. Sindsdien kijkt hij anders naar bomen en ook de pijl als symbool an sich nestelt zich in zijn hoofd. Een paar jaar later, als de musea dichtgaan door corona, ontstaat Boompijl als een guerrillakunstproject. Het is een ode aan scheefgroei en de aanpasbaarheid van mens en natuur. En, een mooie manier om tijdens de lockdown mensen in aanraking te brengen met kunst. In december 2020 doen we een pilot in Eindhoven. De pijlpunten zijn een canvas voor anderen: auteur Leonieke Baerwaldt, beeldend kunstenaar Big Daddy Gun (Stijn Bles), graffitikunstenaar Stijn van Leest, acteur en muzikant BRAZ (Bryan van Belzen) maken artwork. En, samen met studenten van SintLucas ontwikkelen we het online platform www.boompijl.nl zodat mensen zelf schuine bomen kunnen aanwijzen die wij in een Boompijl kunnen transformeren.

Wie zijn jullie?

Het Boompijl team is een groeiende groep kunstenaars, studenten, boomspecialisten, boogschutters en onderzoekers: Tijs Rooijakkers (concept en artistieke leiding), Vivian van Gaal (onderzoek), Stijn van Leest (artwork en guerrilla), Arnold Schout (biologische boomkweker), Brenda (archery), Joep Burghouwt, Jasper Naus en Arnold Francisca (logo en website), Stijn Bles, Braz, Leonieke Baerwaldt (artwork pijlen), Arnoudt Geerars (beeldentuin Ermelo). Meedoen? Mail ons!

Kan ik ook een Boompijl bestellen?

Tuurlijk! Ook in bosjes, als je wil. Het plantseizoen voor dit jaar is bijna voorbij, maar in november 2021 kunnen we weer nieuwe boompijlen aanplanten. Heb je al een scheve boom in je tuin of park? Dan kunnen we het hele jaar door pijlpunten op maat maken. We gaan dan eerst met je in gesprek over de geschiedenis van de plek waar de boom staat. Zo kunnen we samen met de boom een mooi verhaal vertellen. Neem contact op via mail.

Hoezo 'invasief'?

Boompijl is een invasief kunstproject: het groeit op een andere plek dan waar het ontstaan is. Net als invasieve exoten in de natuur. Deze krijgen veelal negatieve aandacht omdat zij een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Boompijl wil juist op een positieve en creatieve manier het landschap binnendringen en een zaadje planten voor een andere kijk op de omgeving.